美食就像一股萬有引力,將愛吃的人牽引在一起。堪輿學家麥玲玲和九龍城名店金寶泰國菜館老闆吳創木就因為嗜辣、愛泰國菜而結緣,最初只是餐廳老闆遇上名人客仔,後來志同道合變成「食友」。大家經常在餐廳內飲紅酒、吃泰菜兼享私房燒鮑魚、燒羊架、炆海參等,食趣早已超越餐牌。今日老友記一聚頭,又再講飲講食,實在「泰」老友啦!
麥:麥玲玲 吳:吳創木
麥: 我鍾意食泰國菜,仲好鍾意泰國!一年起碼去幾次,通常去布吉和曼谷,Hea吓抖吓氣,住Resort和歎Spa係指定動作。吳老闆,聽講你啱啱去意大利同法國旅行喎!
吳: 係呀!去咗十幾日,先返柬埔寨,再去歐洲。你講起去泰國,我又想去!我都好鍾意泰國,特別係曼谷,可以食好嘢,又可以四圍逛吓。最鍾意在泰國食木瓜沙律,我會撈埋椰糖、魚露、檸檬和花生吃,味道鹹鹹甜甜帶點辣,好食。
麥: 辣嘢我最啱!所以咖喱、冬蔭功統統都是我至愛。不過泰國的酒店餐廳,水準一般,泰菜驚喜不大,如果食海鮮,香港的店做得好啲。但泰國的食店勝在環境好,樹影婆娑,好有大自然Feel!試過在船上開餐,又試過在海邊吃飯,有靚景伴吃,感覺一流。愛吃泰國菜的另一原因是氣氛好Casual,大夥兒齊齊吃,最熱鬧最開心。
吳: 哈!我覺得泰國與香港的水準差不多;不過泰國的地道菜比較辣。
麥: 時代唔同,依家泰國菜在香港大流行;在香港,只要材料新鮮,一樣有好的泰國菜吃。
吳: 其實以前與現在的泰國菜不同,以前泰國菜館的老闆大多是泰國人,可以做出地道風味,控制到水準;現在老闆大多是本地人,如果泰國廚師唔聽話,水準唔穩定,味道差好遠o架。
麥: 你食過最好的泰菜在哪裏?
吳: 哈!在香港!大概是1985、86年左右,我當時還在工廠工作,有一天去九龍城寨,遇上一間家庭式泰國菜館,應該算係香港最早期的泰國餐廳。雖然冇招牌,環境又簡陋,但食物味道好,滷水鴨粉、泰國咖喱,似足我在柬埔寨嘗過的味道,現在香港好難搵到。
麥: 我都有周圍試食泰國菜,幾乎走勻各區;自從記者朋友帶過我來金寶,之後每逢去九龍城都搵你啦!當正你係Friend o架!哈哈。
吳: 以前未開餐廳,都會周圍試食泰國菜,不過開咗舖就冇喇。
麥: 點解呢?開咗舖更應該周圍試吓啊!
吳: 多咗人識我,怕尷尬嘛!唔想餐廳老闆覺得我去「踩場」。
麥: 哈哈,原來係咁。我次次來到金寶,你都會私人醒啲好嘢畀我食。
吳(扮嬲): 你試過有次來食飯,臨開飯前一個鐘,竟然拎啲已浸發嘅海參畀我,叫我即刻煮!好過分啊,哼!
麥(拍膊頭): 你手勢好嘛!記得上次你用上湯、白胡椒粒燴海參,又香又鮮甜,真係好好味!無浪費到我的靚遼參,好貴o架!哈哈。
吳: 我仲記得有燒鱔、燒鮑魚添!店中每逢有新出品都請你試食,讓你畀意見。
麥: 所以呢,我多數都係兩手空空到來,翹埋雙手等開餐!你的燒BB羊架和煎魚令我食過翻尋味。
吳: 做朋友冇計啦,你每次都帶靚紅酒請我飲,哈哈。
麥: 不過,唔可以帶大閘蟹來,唔想變成咖喱蟹!其實我都好鍾意食你嘅咖喱蟹,而且講明要加辣!另外你炒小菜、煲翅都好得。
吳: 這些都是我的拿手菜,我經常都親自煮冬蔭功、炒咖喱蟹同辣椒膏大頭蝦o架。我以前在工廠工作,要在半個鐘內煮3餸1湯,廚藝就係咁鍛煉出來的。
麥: 雖然我都經常入廚,但遇到難題,都要打電話問你功課(大笑)。上次我去廚藝中心示範菜式,諗住煮粉絲蟹煲,就打來向你偷師,記得嗎?
吳: 記得!我教你用上湯和魚露烹煮,粉絲盡吸湯汁精華,自然好食。
麥: 你仲教我用肉蟹煮,但我去到街市畀人笑!檔販問我其實係咪要買花蟹。
吳: 做中菜通常會用花蟹,味道較鮮甜;但我覺得肉蟹好食啲喎,啖啖肉。
麥: 結果我兩種蟹都買齊。記得有一次,我在家煮檬粉,煮來煮去檬粉弄作一團!仲畀老公笑添,結果又打畀你求救。
吳: 你冇落油嘛,檬粉就會一「餅餅」囉。你老公應該多謝我啦!
麥: 我點知喎……依家就唔同,佢大讚特讚,真係多謝晒你!
吳: 你幫我隻馬「辣得喜」和「辣得醒」改名畀意見,都冇托手,睇流年、風水都靠晒你。
麥:老友記嘛!哈哈。
超人氣堪輿學家,笑容可掬,愛飲愛食,在電視台任節目主持、寫飲食專欄、到內地主持樓盤講座,剛剛又推出新的生肖運程書,百足咁多爪。
柬埔寨華僑,來港40多年,當製衣廠工人,及後投身飲食界,先後開設金寶泰國菜館和金寶越南餐館,在九龍城叱咤一時,近年更「撈過界」,開食品雜貨店和甜品店。
撰文:楊淑英
攝影:譚建章
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